Rektor STU Robert Redhammer odovzdal ocenenie Študent roka

20.11.2012 Bratislava

Bratislava 20. novembra (TASR) - Rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) Robert Redhammer odovzdal dnes pri príležitosti Dňa študentov ocenenie Študent roka 39 študentom univerzity. Ocenenie získali nielen za vynikajúce výsledky v bakalárskom, inžinierskom a doktorandskom štúdiu a vo vedeckej činnosti, ale aj za významné výsledky v oblasti športu, kultúry, za dobrovoľnícku činnosť či darcovstvo krvi. Ocenení študenti prevzali diplomy, vecné darčeky a dostanú aj štipendium.

Rektor Redhammer v slávnostnom príhovore zablahoželal študentom a ocenil ich výsledky v štúdiu, vedeckej činnosti, ako aj ich športové aktivity, dobrovoľnícku činnosť a humánne skutky. Povzbudil študentov, aby sa ďalej vzdelávali, pracovali na sebe, išli za svojím cieľom, aby prichádzali s novými nápadmi a riešeniami.

Medzi ocenenými je napríklad doktorandka Veronika Sabelová z Fakulty elektrotechniky a informatiky STU, ktorá sa podieľa na výskume materiálov pre jadrové zariadenia, konkrétne na výskume nových radiačne odolnejších materiálov pre reaktory 4. generácie.

Študent Martin Pagáč je držiteľom bronzovej, striebornej aj zlatej Janského plakety a krv daroval už 51-krát.

Ďalší doktorand Michal Sládek sa angažuje ako dobrovoľník a externý pracovník v neziskovej organizácii Člověk v tísni. V súčasnosti koordinuje Program bývania, ktorý je zameraný na hľadanie riešení bývania vo vylúčených rómskych komunitách a pracuje na projekte rozvoja bývania v rómskom osídlení Kojatice v Prešovskom kraji.

Desať študentov získalo ocenenie za športové výsledky. Je medzi nimi napríklad Monika Zemková, ktorá získala tento rok 2. miesto na Majstrovstvách Slovenska v športovej streľbe, alebo Dagmar Barániková, ktorá minulý rok skončila tretia na Majstrovstvách Európy do 23 rokov v šerme kordom.

Dnešné slávnostné odovzdanie ocenení bolo príležitosťou aj na diskusiu študentov s pedagógmi jednotlivých fakúlt univerzity.

Slovenská technická univerzita v Bratislave (STU) je modernou výskumno-vzdelávacou inštitúciou. V roku 2012 sa umiestnila na 101. mieste v prestížnom Šanghajskom rebríčku ARWU TOP 200 svetových univerzít v počítačových vedách, čo je doteraz najlepšie umiestnenie slovenskej univerzity v medzinárodnom porovnaní. Podľa slovenského rebríčka ARRA je STU najlepšou univerzitou pre chemické technológie a technické vedy.

Ročne študuje na siedmich fakultách STU okolo 17.000 študentov a 4000 frekventantov celoživotného vzdelávania.

STU nadväzuje na 250-ročný odkaz Banskej akadémie v Banskej Štiavnici. Tento rok si pripomína 75. výročie svojho vzniku. Vzdelávanie na STU vychádza z vlastného vedeckého výskumu a je orientované na potreby praxe. Jej absolventi sa najúspešnejšie uplatňujú na trhu práce.
 

Vyberte región